Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over de maan.

12/10/05

Maantijd

Door aandacht te schenken aan je cyclus maak je een opening voor jezelf om op een andere manier ernaar te kijken en haar te beleven. Acceptatie dat het een deel is van je vrouw zijn is de eerste stap. Door een dagboek bij te houden krijg je inzicht in de (on) regelmatigheid van je cyclus. Besef dat slechts 20 % van de vrouwen daadwerkelijk een regelmatige cyclus van 28 dagen heeft. Variaties van 26 tot 35 dagen maandelijks komt vaak voor. Noteer en observeer de maanfasen. Ontdek hoe de maancyclus zich verhoud tot jouw cyclus.
Houd je dromen bij en leg die naast je cyclus. Verdiep je in de dromensymboliek en ga voor jezelf na wat het je te zeggen heeft. Misschien droom je regelmatig over het zelfde onderwerp of kun je op bepaalde dagen meer van je droom herinneren als andere.
Wanneer heb je de meeste stemmingswisselingen? Probeer voor jezelf te ontdekken wat er met je gebeurt in die dagen.
De dagen voor en tijdens de maantijd zijn de beste dagen voor innerlijke reflectie. Zoek mogelijkheden om jezelf af te zonderen, te mediteren of jezelf te verwennen met rust en warmte. Lees een inspirerend boek, luister naar muziek of ga de natuur in. Besef dat de maantijd ook een periode van lichamelijke en geestelijke reiniging is. De reden dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen is om deze maandelijkse natuurlijke reinigingsperiode. Door afzondering kun je voor jezelf helder krijgen wat losgelaten kan worden en je lichamelijke reiniging kun je ondersteunen door het drinken van brandnetelthee. Brandnetel is een uitstekende bron van mineralen en ontgift het lichaam.
Sta stil bij het feit dat je een scheppende kracht hebt en dat de maantijd daar een deel van is. Zie het als een gift en eer deze gave. Daarmee eer je jezelf. Draag bijvoorbeeld een ketting van bloedrode kralen speciaal voor je maantijd of brand een kaars voor je favoriete vruchtbaarheidsgodin. Ontdek de godin in jezelf!

Image hosted by Photobucket.com


Let op de bijverschijnselen die optreden zoals krampen, vochtretentie of hoofdpijn. Er zijn veel kruiden die je klachten kunnen verzachten.
Frambozenblad sterkt de baarmoeder en verlicht daardoor de krampen.
Marjolein ontkrampt lichamelijk en geestelijk en verbetert de doorbloeding
Witte dovenetel werkt verzachtend en reinigend.
Vrouwenmantel harmoniseert de hormonenbalans en kan de hele cyclus door gebruikt worden.
Hoofdpijn is vaak een teken van vochttekort. Drink veel kruidenthee of mineraalwater.
Een druppeltje etherische olie van de lavendel op de slapen brengt verlichting.
Krampen kunnen duiden op kou en een tekort aan magnesium. Gedroogde abrikozen en sesamzaad zijn een goede bron. Gebruik een kruik of neem een warm bad. Denk ook aan yoga oefeningen die energie geven aan de onderbuik zoals de vishouding (matsyasana).
Bij vochtretentie kun je heermoes of solidago gebruiken. Als de smaak van een thee niet zo bevalt gebruik dan kamille als smaakverbeteraar. Ze zal je doen ontspannen.

Veel vrouwen gebruiken de pil. Dit geeft een enorme vrijheid in je seksualiteit en je hoeft je geen zorgen te maken dat je ongewenst zwanger raakt. Helaas ben je hierdoor niet instaat je eigen cyclus te volgen. Immers, deze wordt geregeld door de pil.
Er zijn vele andere manieren om baas over je eigen buik te blijven. Een wat minder bekende manier is de observatie van het slijm. De dagen dat je de beste slijmkwaliteit (helder slijm waarvan je lange draden kunt trekken) hebt markeren je vruchtbare dagen.
Ook de controle van je baarmoederhals geeft inzicht in je vruchtbare dagen. Een zachte baarmoederhals (voelt aan als je oorlel) geeft aan dat je vruchtbaar bent, een harde baarmoedermond (zoals het puntje van je neus) geeft aan dat je onvruchtbaar bent. Samen met de temperatuursmethode en astrologische geboorteregeling kun je een redelijke zekerheid krijgen. Heb je interesse in deze methode dan raad ik je het volgende boek aan: “Natuurlijk en zeker” ISBN 90-72572-29-7.

De hormonale cyclus van de vrouw wordt be?nvloed door het licht. In tijden dat de zon en de maan de enige lichtbronnen waren merkten vrouwen op dat de meeste van hen menstrueerde tijdens nieuwe maan. Deze kennis kun je inzetten om je maantijd te reguleren. Slaap tijdens volle maan met de gordijnen open.

Powered by Blogger