Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over de maan.

22/04/04

Tuinieren met de maanfasen

Eb en vloed zijn de meest zichtbare manifestatie van de aantrekkingskracht van de maan. Als je het water voorstelt als als een dunne laag die de aarde omhult, is het makkelijk voor te stellen hoe het water door de maan naar een kant wordt getrokken. De eb en vloed cyclus volgt het zelfde ritme als de rijzende maan, elke 24 uur en 50 minuten. Elke maand als de maan op haar perigee is (het dichtste bij de aarde) zijn de getijden 30% hoger dan als de maan het verst verwijderd is van de aarde (apogee). Het water in de rivieren en meren beantwoorden ook aan dit ritme, al is het minder zichtbaar.

Het lijkt alsof de de maan en haar invloed niets te maken heeft met tuinieren. Maar bedenk dat als de maan het water in de zeeen aantrekt, dit ook het geval is op het water wat zich in de grond of in de plant bevindt. Planten bestaan voor een groot gedeelte uit water en reageren op deze aan trekkingskracht door meer of minder vocht in hun bovengrondse delen op te nemen. Elke tuinder weet hoe belangrijk de vochtigheidsgraad van het de grond is als de zaden moeten ontkiemen, en dat de oogst het best is als de vrucht het meeste water bevat.

In het algemeen is de beste tijd om te planten van nieuwe maan tot volle maan. Deze tijd heeft de energie die een opgroeiende plant nodig heeft. (lees ook: invloeden van maanfasen) Het voorjaar of in de herfst is natuurlijk het meest ideale seizoen. Met wassende maan ontwikkelen de planten snel nieuwe wortels en komen mooi op. Vooral bij oudere planten en bomen is de juiste maanfase en seizoen belangrijk. Ook een goede tijd om te stekken.
Van afnemende maan tot basemieke maan is het de beste tijd voor wieden, snoeien en composteren. Een interessant weetje: Het schijnt dat de afnemende maan op 18e juni tot 12 uur ’s middags (of 1 uur in de zomertijd) de tijd is dat alles wat dan gewied of geruimd wordt niet meer zal terug keren. Zelfs de wortels zullen dan vergaan. Het is wel raadzaam om goed op te letten dat je niet planten beschadigd die je wel wilt behouden.


Image hosted by Photobucket.com


Snoeien tijdens afnemende maan zorgt ervoor dat planten en bomen geen schade ondervinden omdat de sappen dan naar beneden trekken en ze dus niet leeg kunnen bloeden. Doe dit nooit tijdens volle maan. Je kunt dan zelfs gezonde exemplaren ernstige schade toebrengen, of zelfs doen afsterven.
Volle maan is de beste tijd om te oogsten. De energie van de maan is op haar top; de vruchten bevatten nu het meeste vocht.
Een medicijn voor alle planten en bomen die niet langer groeien, die wegkwijnen of ziek zijn is wanneer je tijdens nieuwe maan de toppen verwijdert. De top moet vlak boven een zijtak afgesneden worden die vervolgens naar boven groeit en als nieuwe top gaat dienen.

Ook de regenval wordt beďnvloed door de aantrekkingskracht van de maan. De meeste regen valt net na nieuwe en volle maan.
Het lijkt me dan ook logisch dat je rekening houd met de maanstand als je in je tuin werkt om je planten de beste kans te geven om tot ontwikkeling te komen.

6 Reakties:

Anonymous Anoniem schreef...

Zaterdag , 10 Juli 2004
Dit zocht ik nou al een lange tijd, het werken met de maan in de tuin.

Vroeger werkte men ook zo en nog steeds...

Dank je heel interessant,

10:19 a.m.

 
Anonymous Leandra schreef...

Leuk om te lezen, ik heb ook een boek erover,maar daar staat soms te veel in wat je wilt weten. zo is het overzichtelijker:-)

11:06 p.m.

 
Anonymous joop willemsen schreef...

Guurtje Kieft heeft een agenda uitgegeven die je kan helpen om het juiste moment te kiezen kijk op de zonnetuin Joop

6:09 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

Ik kreeg een prachtig boek onder ogen :in harmonie met de maan' van Johanna Paungger en Thomas Poppe, over de invloed van de maan op het dagelijks leven en werken.
Probeer er veel mee te werken, oa in de tuin, en dat heeft duidelijk effect!
Helaas loopt de maankalender maar t/m 2014, maar blijft interessant!!
Monniken werkten er al mee (en mog) en de vrouwen die ermee werkten werden helaas op de brandstapel gezet....
Eye-opener om bewust met de natuur om te gaan!

6:31 a.m.

 
Anonymous patricia schreef...

Dit blog ziet er fantastisch uit hoor.

12:07 p.m.

 
Anonymous Sabine schreef...

Interessant, ik sta voor de start van mijn eerste tuin seizoen. Ik ga me hier zeker verder in verdiepen! Met een "bijne lentegroet" uit Slowakije.

8:52 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger