Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over de maan.

07/07/04

Het werken met de zaaikalender.

Er is veel onderzoek gedaan over tuinieren met de sterren en planeten. Maria Thun is daar de meest vooraanstaande in. Zij ontdekte dat het ook van belang is om rekening te houden met de stand van de maan in een van de vier elementen die de dierenriem kent: Vuur, aarde, lucht en water. De gang van de maan door een bepaald element geeft aan welke gewassen je in die tijd het best kunt bewerken, zaaien of oogsten. De maan in ram, leeuw en boogschutter, (vuur element) is de beste tijd voor vruchten en zaden. De maan in stier, maagd en steenbok (element aarde) is de beste tijd voor wortels en alles waarvan het te oogsten gedeelte ondergronds groeit. De maan in tweeling, waterman en weegschaal (element lucht) is een goede tijd voor bloeiende planten en bloemachtige zoals broccoli en bloemkool. De maan in vissen, schorpioen en kreeft is de beste tijd voor alle bladgewassen.
Er zijn ook dagen waarop je beter niets kunt doen met planten of gewassen, namelijk de dagen van een zons of maanverduistering en de dagen dat de maan in haar baan het dichtst bij de aarde komt, het perigeum. Het is gebleken dat zaad dan niet goed opkomt en verpotte planten niet goed aanslaan.


Image hosted by Photobucket.com


De positie van saturnus ten op zichte van de maan is van belang bij meerderjarige en overblijvende planten, zoals struiken en planten. Deze planten hebben stevigheid nodig om de seizoenen te kunnen overleven. Saturnus heeft de energie die deze ontwikkeling stimuleert. (saturnus wordt geassocieerd met alles wat een stevige structuur heeft; o.a. ook het skelet)
Net als met de zon staat de maan twee keer per maand op een zelfde lijn met saturnus. Als ze minder dan 10 graden van elkaar zijn verwijderd (vanuit de aarde gezien) noemt men dat een conjunctie. Als ze 180 graden van elkaar zijn verwijderd spreken we van een oppositie. 60 graden sextiel, 90 graden vierkant en 120 graden driehoek.
Het vierkant en oppositie worden als ongunstig beschouwd, de conjunctie, het sextiel en de driehoek gunstig.
De methode van Maria Thun is erg succesvol gebleken en is op weg een van de meest gebruikte ter wereld te worden.
Simon Best en Nick Kollerstrom hebben op basis van al deze kennis een zaaikalender ontwikkeld. Deze wordt o.a. gepubliceerd in het astrologische blad Symbolon.
Rob Hesper en Corry Zaagsma publiceren elk jaar de Kosmosagenda. In deze agenda vind je alle gegevens om te kunnen tuinieren volgens de theorieen van Maria thun. Een echte aanrader!
De agenda kun je bestellen op http://www.hesperia.nl.

Powered by Blogger